Wina
CHRYZOPRAZ
Rocznik: 2017
Szczep: Roter Riesling
Rodzaj wina: białe, wytrawne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 15 %
Barwa: jasnożółta
Aromat: białe kwiaty, miód, cytrusy i brzoskwinia
Smak: usta świeże o przyjemnej, zbalansowanej kwasowości, dobrej strukturze i smaku naznaczonym nutami owocowymi, na finiszu ciekawa mineralność
Temperatura podawania: 7-9 ºC
Cukier resztkowy: 8 g/l
Całkowita kwasowość: 7,6 g/l
Rekomendacja podawania
Wino wyróżnia się dużym ekstraktem i sporym alkoholem. Dzięki temu można go proponować zarówno do gęstszych, śmietanowych sosów na przykład do grzybowego, jak i klasycznie do kurczaka czy ryby. Będzie również równoważyło solidniejsze sałatki, nada się również do gęsiny. Ma duży potencjał przechowywania.
Cena 60 zł
PIRYT
Rocznik: 2018
Szczep: Roter Riesling
Rodzaj wina: białe, wytrawne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 13,5 %
Barwa: złoto-żółta
Aromat: zielone jabłko, skórka brzoskwini, silne, petrolowe nuty dojrzałego Rieslinga
Smak: orzeźwiająca, żywa, odmianowa kwasowość nadająca winu ciała i mocy
Temperatura podawania: 7-9 ºC
Cukier resztkowy: 6 g/l
Całkowita kwasowość: 8,2 g/l
Rekomendacja podawania
Dobre towarzystwo do białych mięs i ryb, makaronów z gęstym sosem oraz do potraw z grzybów.
cena 50 zł
DIAMENT
Rocznik: 2020
Szczep: Roter Riesling
Rodzaj wina: białe, wytrawne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 11,5 %
Barwa: złota
Aromat: białe kwiaty, miód, cytrusowe, wyczuwalne nuty agrestowe
Smak: usta świeże, o przyjemnej zbalansowanej kwasowości, dobrej strukturze i smaku cytrusowo-brzoskwiniowym
Temperatura podawania: 7-9 ºC
Cukier resztkowy: 0,4 g/l
Całkowita kwasowość: 6,3 g/l
Rekomendacja podawania
Wino bardzo uniwersalne w kuchni. Świetnie będą smakowały: owoce morza, ptactwo (kaczka, indyk, gęś), białe mięsa od lekkich do średnich, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty z nadzieniem, dania jajeczne, fondue serowe.
Brązowy medal WINOPL 2021 - Poznań
cena 60zł
BRYLANT
Rocznik: 2021 - rocznik wyprzedany
Szczep: Roter Riesling
Rodzaj wina: białe, wytrawne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 11,5 %
Barwa: złoto-żółta
Aromat: wyraźnie wyczuwalne aromaty zielonego jabłka i skórki brzoskwini
Smak: orzeźwiająca, żywa, odmianowa kwasowość obiecuje duży potencjał dojrzewania i przechowywania
Temperatura podawania: 7-9 ºC
Cukier resztkowy: 0,7 g/l
Całkowita kwasowość: 7,2 g/l
Rekomendacja podawania
Dobre towarzystwo do białych mięs i ryb. Idealne na spotkania towarzyskie.
Brązowy medal WINOPL 2023 - Poznań
cena 70 zł
LABRADORYT
Rocznik: 2021
Szczep: Roter Riesling
Rodzaj wina: białe, półwytrawne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 11,5 %
Barwa: złota
Aromat: kwiatowo-miodowo-cytrusowy
Smak: świeże i rześkie z akcentami owoców cytrusowych, w głębi czają się nuty zielonego jabłka i brzoskwini; całość zharmonizowana cukrem resztkowym
Temperatura podawania: 7-9 ºC
Cukier resztkowy: 21 g/l
Całkowita kwasowość: 7,2 g/l
Rekomendacja podawania
Idealna propozycja na spotkanie towarzyskie. Polecane do lekkich przystawek, mięsnych, rybnych, warzywnych, a także owoców morza oraz dań orientalnych.
Srebrny medal WINOPL 2023 - Poznań
Cena 70 zł
LIDYT
Rocznik: 2019
Szczep: Roter Riesling, Frontiera Gris
Rodzaj wina: białe, słodkie
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 15 %
Barwa: złoto-żółta
Aromat: wyczuwalne dojrzałe aromaty rodzynek, orzechów, z nutami przypraw korzennych i wanilii
Smak: wino zaskakująco delikatne i bardzo aromatyczne. Doskonale zbalansowane z długim i aksamitnym finiszem, w ustach cieszy strukturą i koncentracją.
Temperatura podawania: 7º-9 ºC
Cukier resztkowy: 85 g/l
Całkowita kwasowość: 7,6 g/l
Rekomendacja podawania
Polecane jako aperitif. Latem sprawdzi się z lodem i cytryną.
Cena 60 zł
RODONIT
Rocznik: 2022
Szczep: Reberger
Rodzaj wina: różowe, wytrawne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 12 %
Barwa: amarantowo-różowa
Aromat: w bukiecie dominują bogate aromaty truskawkowe
Smak: wyczuwalne poziomki oraz czarna porzeczka, świeże, o przyjemnej zbalansowanej kwasowości, dobrej strukturze, owocowe i lekkie
Temperatura podawania: 7-9 ºC
Cukier resztkowy: 0,0 g/l
Całkowita kwasowość: 7 g/l
Rekomendacja podawania
Dobrze komponuje się z ostrzejszymi, pikantnymi daniami, sałatkami, delikatnymi makaronami, owocami morza i sushi. Doskonały jako aperitif.
Cena 60 zł
TURMALIN
Rocznik: 2022 - rocznik wyprzedany
Szczep: Riesling, Bianca, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Menieur, Shiraz, Traminer, Muscat, Siegerrebe, Cwietocznyj
Rodzaj wina: różowe, półwytrawne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 11,5 %
Barwa: łososiowo-różowa
Aromat: intensywnie traminerowo-muskatowy, w charakterze muskata orientalnego, z wyczuwalnymi czereśniami, czarną porzeczką oraz owocami leśnymi
Smak: żywe, świeże, młodzieńcze, mineralne. zielone nuty, papryki; owocowe aromaty jabłka, czarnej porzeczki i bardzo winogronowe
Temperatura podawania: 12 ºC
Cukier resztkowy: 25 g/l
Całkowita kwasowość: 7 g/l
Rekomendacja podawania
Może być serwowane w roli aperitifu, a także podawane do mięs wędzonych, past, przystawek, dań pikantnych i kuchni orientalnej oraz grillowanych lub smażonych ryb.
Cena 70 zł
RUBIN
Rocznik: 2021
Szczep: Reberger
Rodzaj wina: czerwone, wytrawne
Beczka: z dębu francuskgo 6 miesięcy
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 14,5 %
Barwa: ciemnoczerwony kolor z fioletowymi refleksami
Aromat: w nosie leśne owoce, czarna porzeczka, dalej czekolada i skóra, zapachy owocowe z delikatnymi nutami beczki, wanilii i rodzynek
Smak: smak jest ekstrakcyjny, przyjemnie pikantny z typowymi długotrwałymi doznaniami. Młody Reberger ma twardszy smak ze świeżą kwasowością i wyższymi taninami, dojrzewanie zmienia się na aksamitnie miękkie i średnie taniny urozmaicając wino o tony jeżynowe.
Temperatura podawania: 14-16 ºC
Cukier resztkowy: 0,0 g/l
Całkowita kwasowość: 5 g/l
Rekomendacje podawania:
Pasuje do potraw z grilla, dań z czerwonego mięsa i potraw z dziczyzny.
Cena 60 zł
KARNEOL
Rocznik: 2018
Szczep: Reberger
Rodzajwina: czerwone, wytrawne
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 13,8 %
Barwa: ciemnoczerwony kolor, który przechodzi do ciemnego rubinu z fioletowymi refleksami
Aromat: w nosie leśne owoce, czarna porzeczka, dalej czekolada i skóra
Smak: taniczne wino z charakterem
Temperatura podawania: 14-16 ºC
Cukier resztkowy: 0,0 g/l
Całkowita kwasowość: 5 g/l
Rekomendacja podawania:
Pasuje do potraw z grilla, do cięższych potraw z wieprzowiny oraz lekkich z wołowiny.
cena 120 zł
MORGANIT
Rocznik: 2018 - rocznik wyprzedany
Szczep: Reberger
Rodzaj wina: czerwone, słodkie
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 15 %
Barwa: ciemnoczerwona
Aromat: dzikie owoce, czereśnie, śliwki, ale także czekolada i skóra
Smak: ekstrakcyjny, przyjemnie pikantny z dębowo-waniliowymi aromatami; wysoka zawartość alkoholu harmonizowana jest wyraźnymi taninami
Temperatura podawania: 14-16 ºC
Cukier resztkowy: 60 g/l
Całkowita kwasowość: 5 g/l
Rekomendacja podawania
Wino deserowe, przeznaczone do towarzyskiego picia z przyjaciółmi. Sprawdzi się jako aperitif i wyśmienicie będzie pasowało do deserów, szczególnie czekoladowych.
Cena 60 zł - brak w magazynie
ROTER
Rocznik: 2018
Szczep: Roter Riesling
Rodzaj wina: białe, pét-nat
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 13,5 %
Barwa: złota
Aromat: pierwsze pojawiają się aromaty jabłek, cytrusów i świeżych białych kwiatów; potem są aromaty drożdżowe i chlebowe i serowe
Smak: urzeka cytrusową świeżością i przyjemnym, nieprzesadnym musowaniem
Temperatura podawania: 7-9 ºC
Cukier resztkowy: 0,0 g/l
Całkowita kwasowość: 7 g/l
Rekomendacja podawania
Pasuje do świeżych warzywnych, bądź owocowych sałatek. Idealne na spotkania towarzyskie w bliskim gronie.
Złoty medal WINOBRANIE 2020 - Zielona Góra
Cena 70 zł
NITTRITZ
Rocznik: 2018 - rocznik wyprzedany
Szczep: Roter Riesling, Bianca, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Menieur, Shiraz, Traminer, Muscat, Siegerrebe, Cwietocznyj
Rodzaj wina: białe, pét-nat
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 12 %
Barwa: różowa
Aromat:
Smak:
Temperatura podawania: 7-9 ºC
Cukier resztkowy: g/l
Całkowita kwasowość: g/l
Rekomendacja podawania
Cena 60 zł
GAGAT
Rocznik: 2018
Szczep: Reberger
Rodzaj wina: czerwone, pét-nat
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 12 % obj.
Temperatura podawanie 8ºC-11ºC
Cukier resztkowy: 0,2 g/l
Kwasowość: 4,6 g/l
Cena 60 zł