Wina

CHRYZOPRAZ

Rocznik: 2017

Szczep: Roter Riesling

Rodzaj wina: białe, wytrawne

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 15 %


Barwa: jasnożółta

Aromat: białe kwiaty, miód, cytrusy i brzoskwinia

Smak: usta świeże o przyjemnej, zbalansowanej kwasowości, dobrej strukturze i smaku naznaczonym nutami owocowymi, na finiszu ciekawa mineralność


Temperatura podawania: 7-9 ºC

Cukier resztkowy: 8 g/l

Całkowita kwasowość: 7,6 g/l


Rekomendacja podawania

Wino wyróżnia się dużym ekstraktem i sporym alkoholem. Dzięki temu można go proponować zarówno do gęstszych, śmietanowych sosów na przykład do grzybowego, jak i klasycznie do kurczaka czy ryby. Będzie również równoważyło solidniejsze sałatki, nada się również do gęsiny. Ma duży potencjał przechowywania.


Cena 60 zł

 

PIRYT

Rocznik: 2018

Szczep: Roter Riesling

Rodzaj wina: białe, wytrawne

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 13,5 %


Barwa: złoto-żółta

Aromat: zielone jabłko, skórka brzoskwini, silne, petrolowe nuty dojrzałego Rieslinga

Smak: orzeźwiająca, żywa, odmianowa kwasowość nadająca winu ciała i mocy


Temperatura podawania: 7-9 ºC

Cukier resztkowy: 6 g/l

Całkowita kwasowość: 8,2 g/l


Rekomendacja podawania

Dobre towarzystwo do białych mięs i ryb, makaronów z gęstym sosem oraz do potraw z grzybów.


cena 50 zł

 

 

 

DIAMENT

Rocznik: 2020

Szczep: Roter Riesling

Rodzaj wina: białe, wytrawne

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 11,5 %


Barwa: złota

Aromat: białe kwiaty, miód, cytrusowe, wyczuwalne nuty agrestowe

Smak: usta świeże, o przyjemnej zbalansowanej kwasowości, dobrej strukturze i smaku cytrusowo-brzoskwiniowym


Temperatura podawania: 7-9 ºC

Cukier resztkowy: 0,4 g/l

Całkowita kwasowość: 6,3 g/l


Rekomendacja podawania

Wino bardzo uniwersalne w kuchni. Świetnie będą smakowały: owoce morza, ptactwo (kaczka, indyk, gęś), białe mięsa od lekkich do średnich, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty z nadzieniem, dania jajeczne, fondue serowe.


Brązowy medal WINOPL 2021 - Poznań

cena 60zł

 

BRYLANT

Rocznik: 2021

Szczep: Roter Riesling

Rodzaj wina: białe, wytrawne

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 11,5 %


Barwa: złoto-żółta

Aromat: wyraźnie wyczuwalne aromaty zielonego jabłka i skórki brzoskwini

Smak: orzeźwiająca, żywa, odmianowa kwasowość obiecuje duży potencjał dojrzewania i przechowywania


Temperatura podawania: 7-9 ºC

Cukier resztkowy: 0,7 g/l

Całkowita kwasowość: 7,2 g/l


Rekomendacja podawania

Dobre towarzystwo do białych mięs i ryb. Idealne na spotkania towarzyskie.


Brązowy medal WINOPL 2023 - Poznań

cena 70 zł

 

LABRADORYT

Rocznik: 2021

Szczep: Roter Riesling

Rodzaj wina: białe, półwytrawne

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 11,5 %


Barwa: złota

Aromat: kwiatowo-miodowo-cytrusowy

Smak: świeże i rześkie z akcentami owoców cytrusowych, w głębi czają się nuty zielonego jabłka i brzoskwini; całość zharmonizowana cukrem resztkowym


Temperatura podawania: 7-9 ºC

Cukier resztkowy: 21 g/l

Całkowita kwasowość: 7,2 g/l


Rekomendacja podawania

Idealna propozycja na spotkanie towarzyskie. Polecane do lekkich przystawek, mięsnych, rybnych, warzywnych, a także owoców morza oraz dań orientalnych.


Srebrny medal WINOPL 2023 - Poznań

Cena 70 zł

 

LIDYT

Rocznik: 2019

Szczep: Roter Riesling, Frontiera Gris

Rodzaj wina: białe, słodkie

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 15 %


Barwa: złoto-żółta

Aromat: wyczuwalne dojrzałe aromaty rodzynek, orzechów, z nutami przypraw korzennych i wanilii

Smak: wino zaskakująco delikatne i bardzo aromatyczne. Doskonale zbalansowane z długim i aksamitnym finiszem, w ustach cieszy strukturą i koncentracją.


Temperatura podawania: 7º-9 ºC

Cukier resztkowy: 85 g/l

Całkowita kwasowość: 7,6 g/l


Rekomendacja podawania

Polecane jako aperitif. Latem sprawdzi się z lodem i cytryną.


Cena 60 zł

 

RODONIT

Rocznik: 2022

Szczep: Reberger

Rodzaj wina: różowe, wytrawne

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 12 %


Barwa: amarantowo-różowa

Aromat: w bukiecie dominują bogate aromaty truskawkowe

Smak: wyczuwalne poziomki oraz czarna porzeczka, świeże, o przyjemnej zbalansowanej kwasowości, dobrej strukturze, owocowe i lekkie


Temperatura podawania: 7-9 ºC

Cukier resztkowy: 0,0 g/l

Całkowita kwasowość: 7 g/l


Rekomendacja podawania

Dobrze komponuje się z ostrzejszymi, pikantnymi daniami, sałatkami, delikatnymi makaronami, owocami morza i sushi. Doskonały jako aperitif.


Cena 60 zł

 

 

TURMALIN

Rocznik: 2022

Szczep: Riesling, Bianca, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Menieur, Shiraz, Traminer, Muscat, Siegerrebe, Cwietocznyj

Rodzaj wina: różowe, półwytrawne

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 11,5 %


Barwa: łososiowo-różowa

Aromat: intensywnie traminerowo-muskatowy, w charakterze muskata orientalnego, z wyczuwalnymi czereśniami, czarną porzeczką oraz owocami leśnymi

Smak: żywe, świeże, młodzieńcze, mineralne. zielone nuty, papryki; owocowe aromaty jabłka, czarnej porzeczki i bardzo winogronowe


Temperatura podawania: 12 ºC

Cukier resztkowy: 25 g/l

Całkowita kwasowość: 7 g/l


Rekomendacja podawania

Może być serwowane w roli aperitifu, a także podawane do mięs wędzonych, past, przystawek, dań pikantnych i kuchni orientalnej oraz grillowanych lub smażonych ryb.


Cena 70 zł

 

RUBIN

Rocznik: 2021

Szczep: Reberger

Rodzaj wina: czerwone, wytrawne

Beczka: z dębu francuskgo 6 miesięcy

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 14,5 %


Barwa: ciemnoczerwony kolor z fioletowymi refleksami

Aromat: w nosie leśne owoce, czarna porzeczka, dalej czekolada i skóra, zapachy owocowe z delikatnymi nutami beczki, wanilii i rodzynek

Smak: smak jest ekstrakcyjny, przyjemnie pikantny z typowymi długotrwałymi doznaniami. Młody Reberger ma twardszy smak ze świeżą kwasowością i wyższymi taninami, dojrzewanie zmienia się na aksamitnie miękkie i średnie taniny urozmaicając wino o tony jeżynowe.


Temperatura podawania: 14-16 ºC

Cukier resztkowy: 0,0 g/l

Całkowita kwasowość: 5 g/l


Rekomendacje podawania:

Pasuje do potraw z grilla, dań z czerwonego mięsa i potraw z dziczyzny.


Cena 60 zł

KARNEOL

Rocznik: 2018

Szczep: Reberger

Rodzajwina: czerwone, wytrawne

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 13,8 %


Barwa: ciemnoczerwony kolor, który przechodzi do ciemnego rubinu z fioletowymi refleksami

Aromat: w nosie leśne owoce, czarna porzeczka, dalej czekolada i skóra

Smak: taniczne wino z charakterem 


Temperatura podawania: 14-16 ºC

Cukier resztkowy: 0,0 g/l

Całkowita kwasowość: 5 g/l 


Rekomendacja podawania:

Pasuje do potraw z grilla, do cięższych potraw z wieprzowiny oraz lekkich z wołowiny.


cena 120 zł

MORGANIT

Rocznik: 2018

Szczep: Reberger

Rodzaj wina: czerwone, słodkie

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 15 %


Barwa: ciemnoczerwona

Aromat: dzikie owoce, czereśnie, śliwki, ale także czekolada i skóra

Smak: ekstrakcyjny, przyjemnie pikantny z dębowo-waniliowymi aromatami; wysoka zawartość alkoholu harmonizowana jest wyraźnymi taninami


Temperatura podawania: 14-16 ºC

Cukier resztkowy: 60 g/l

Całkowita kwasowość: 5 g/l


Rekomendacja podawania

Wino deserowe, przeznaczone do towarzyskiego picia z przyjaciółmi. Sprawdzi się jako aperitif i wyśmienicie będzie pasowało do deserów, szczególnie czekoladowych.


Cena 60 zł - brak w magazynie

ROTER

Rocznik: 2018

Szczep: Roter Riesling

Rodzaj wina: białe, pét-nat

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 13,5 %


Barwa: złota

Aromat: pierwsze pojawiają się aromaty jabłek, cytrusów i świeżych białych kwiatów; potem są aromaty drożdżowe i chlebowe i serowe

Smak: urzeka cytrusową świeżością i przyjemnym, nieprzesadnym musowaniem


Temperatura podawania: 7-9 ºC

Cukier resztkowy: 0,0 g/l

Całkowita kwasowość: 7 g/l


Rekomendacja podawania

Pasuje do świeżych warzywnych, bądź owocowych sałatek. Idealne na spotkania towarzyskie w bliskim gronie.


Złoty medal WINOBRANIE 2020 - Zielona Góra

Cena 70 zł

NITTRITZ

Rocznik: 2018

Szczep: Roter Riesling, Bianca, Pinot Blanc, Pinot Noir, Pinot Menieur, Shiraz, Traminer, Muscat, Siegerrebe, Cwietocznyj

Rodzaj wina: białe, pét-nat

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 12 %


Barwa: różowa

Aromat

Smak: 


Temperatura podawania: 7-9 ºC

Cukier resztkowy:  g/l

Całkowita kwasowość:  g/l


Rekomendacja podawania


Cena 60 zł

GAGAT

Rocznik: 2018

Szczep: Reberger

Rodzaj wina: czerwone, pét-nat 

Pojemność: 750 ml

Alkohol: 12 % obj.


Temperatura podawanie 8ºC-11ºC

Cukier resztkowy: 0,2 g/l

Kwasowość: 4,6 g/l 


Cena 60 zł